Sözlük

Sanatçılar

Sanatçılar

Azade Köker


Pişmiş toprak’la gerçekleştirdiği büyük boyutlu arkaik görünümlü kadın heykelleri ile tanınır.
Sanat eğitimini 1967-71 arasında MSGSA Seramik Bölümü’nde Sadi Diren’in atölyesinde  yapan sanatçı , 1972’de Kültür Bakanlığı’ndan aldığı bir bursla Almanya’ya gitmiş, Berlin Güzel Sanatlar Akademisi’nde 1975-76’da seramik ve endüstri  tasarımı , 1976-79 arasında pişimiş topraktan ilkel, grotesk heykelcikleriyle tanınan Lothar Fischer ile (1933-2004) heykel çalışmıştır. 1978’den beri çalışmalarını Berlin’deki  özel atölyesinde sürdüren Köker  1970’lerin sonunda çevresinde gördüğü başı örtülü kadın işçileri ya da punk’lardan hareketle “peçeli kadın” (1978) gibi çarpıcı heykeller gerçekleştirmiştir.

1980’lerin başında bütünüyle kadın temasına yönelmiş , küçük boyutlu koltuk biçiminde (Konuşma, 1980) ve yatak biçiminde insan (Uzanan, 1982) heykellerinin ardından kendi özgün üslubunu gerçekleştirerek , kadını kulağında küpesi, elinde telefonu ya da ayaklarında çizmesiyle çağdaş yaşam biçimine uygun ama bir tarihöncesi tanrıçasının anıtsallkığı içinde betimlemeye başlamıştır.


Pişmiş topraktan yaptığı Üç Kadın Figürü (1985) ve Korseli Kadın (1988) gibi heykellerinde, figürün bel, göğüs ya da bedeninde yer yer kaldırım taşı, cam tuğla, metal levha ya da plastik kullanmıştır.

Köker’in arkaik ile olan ilişkisi 1990’da gerçekleştirdiği Karşıkarşıya Bir Çift, Kan Kan Dansı ve Şeytanın Dansı gibi ilk bakışta kabaca yontulmuş kayaları anımsatan büyük boyurtlu, çok parçalı heykellerinde ortaya çıkmış, sanatçı 1992’de bu tür yapılarının bazılarını kırmızıya ya da gece mavisine boyamıştır. Bu yapıtlar ilkel görünümleri, durağanlıkları ve kunt yapılaruyla son derece çarpıcı boyutlar içerir. Köker, büyük boyutlu yapıtlarının yanısıra Atlet (1990) ve Akrobat (1990) gibi küçük boyutlu figürlerle, üstüne kum, tel, kemik, tüy, taş v.b.eski uygarlıkları çağrıştıran topraküstü buluntuları yapıştırdığı seramik panoları anımsatan kabartmalar da yapmıştır. Sanatçı, 1974’de Perugia Uluslar arası Seramik Sergisi’nde Altın Madalya, 1979’da İstanbul  Sanat Bayramı Yeni Eğilimler Sergisi’nde Birincilik Ödülü ile 1988’de Düsseldorf Büyük Sanat Ödülü’nü almıştır. Z.Rona
E.S.A.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder