Sözlük

Sanatçılar

Sanatçılar

Erdal Alantar


Soyut dışavurumculuk akımına bağlanan resimleriyle tanınan ressam. 1949-56 arasında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde Halil Dikmen ve Cemal Tollu atölyelerinde öğrenim gördü. 1958’de İtalya’ya gitti, Floransa ve Roma’da fresk üzerine çalıştı. 1959’da Paris’e yerleşti.

 

Birçok uluslararası bienal ve sergiye katıldı, Fransa’da Val de Marne birincilik ödülü, 1968’de de Ancona Grafik Sanatlar Bienali’nde ikincilik madalyonu aldı. Beethoven, Chopin, Wagner, Berlioz gibi sanatçıların romantik müziğinden esinlenen Alantar, müziğin etkisiyle oluşan iç dünyayı resimlerinde dramatik bir duyarlıkla yansıttı. Osmanlı tuğralarının ve hat sanatının kaligrafik ritminden yola çıkarak iç devinimi andıran kıvrımlı renk kuşaklarını, barok etkili sarmalları ve hareketli bulut kümelerini soyut dışavurumculuk ilkeleri doğrultusunda tuvale aktardı. A.B.





Sanat eğitimini 1949-56 arasında Güzel Sanatlar Akademisi nde (b.MSÜ), Cemal Tollu ve Halil
Dikmen atölyelerinde yapmış. 1958 de gittiği İtalya'da Floransa Güzel Sanatlar Akademisi nde ve
Roma'da fresk tekniği üzerine çalışmıştır. 1959 dan beri Paris'te yaşayan Alanlar, henüz sanat yaşamının başlarındayken ilgi duyduğu hat sanatının kaligrafik ritmim çağdaş Batı akımlarının soyutlayıcı niteliğiyle bütünleştirmiş vc 1960 ların başında Soyut-Dışavurumcu anlatıma yönelmiştir.
Hat sanatı ve Osmanlı tuğralarının biçim ve kaligrafi anlayışından yola çıkarak gerçekleştirdiği yapıtlarında bir iç devinimi andıran renk kuşakları. sarmallar vc hareketli bulut kümelerini anımsatan soyut biçimler kullanmıştır. 1960 ların sonlarına doğru Beethoven. Chopin. Berlioz ve Wagner gibi Batı müziğinin Romantik ustalarının yapıtlarının dramatik anlatımından esinlenerek, kaligrafinin soyut çizgilerini yer yer link ve dramatik bir duyarlıkla tuvale aktarmıştır. Işık ve renk akım larını kıvrak dalgalar halinde siyah ve koyu renkli (onlar üstüne coşkulu kaligrafik hareketlerle geçirmıştır. Sanatçı, yapıtlarında Kolaj, yağlıboya, aside yedirme gibi çeşitli teknikler kullanmış. tek baskılar (monotip) gerçekleştirmiştir.
Alantar Fransa'da Van de Marne Birincilik ödülü'nü. 1968'de Ancona Grafik Sanatlar Bienali'nde İkincilik Madalyasını kazanmıştır 1970 lerde bü- tünüyle lirik-soyut anlayışa yönelen Alantar 1980'lerde de bu anlayışı sürdürmüş. 1990'lardaysa koyu fonlardan uzaklaşarak tuvale ışık katan beyaz zeminden yararlanmıştır.       N.Arslan

Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi, YEM Yayınları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder