Sözlük

Sanatçılar

Sanatçılar

Haşmet Akal


Toplumsal gerçekçilik çerçevesindeki FİGÜRATİF resimleri ve PORTRE çalışmalarıyla tanınır.
Sanat eğitimini 1938–46 arasında Güzel Sanatlar Akademisi'nde (b. M. S. Ü.) LEVY'nin atölyesinde yapan Akal, 1941'de Levy'nin öğrencilerinin oluşturduğu Yeniler Grubu'na katılmış; aynı yıllarda Orhan Veli, Sait Faik ve Cahit Irgat gibi yazar ve oyuncularla dostluk kurmuş; bazı oyunların dekorlarını hazırlamış; resim, sanat ve edebiyat üzerine çeşitli eleştiri ve denemeler yazmıştır.

1949'da burslu olarak gittiği Paris'te Lhote ve Leger'nin yanında çalışmış, ayrıca Metzinger'in asistanı olmuş, kazandığı bir yarışma sonunda Valancienne kasabasındaki bir kilise ve hastane için duvar resimleri yapmıştır. Akal, atölyelerinde çalıştığı sanatçıların etkisiyle biçimcilikten kaynaklanan bir soyutlamaya yönelmiş, yer yer biçimbozma'lar uygulamıştır.

1953'te Türkiye'ye dönen sanatçı, 1955'te T. B. M. M. tarafından yeni meclis binası için açılan Vilayet Tabloları yarışmasına Adana'da yaptığı Dadaloğlu, Tahtacılar, Pamuk Toplayıcıları ve Adana'nın Kurtuluşu adlı resimleriyle katılmıştır. 1956'da Mersin Lisesi resim öğretmenliğine atanmış; burada kaldığı dört yıl içinde akademik ve gerçekçi anlayışın ürünleri olan portreler, figürler, çıplaklar ve ölüdoğalar yapmış; ayrıca öğrencileriyle birlikte Elek adlı bir de dergi yayımlamıştır (1957–58), 1960'ta Ankara'ya giden ve Gazi Eğitim Enstitüsü (b. G. Ü. Gazi Eğitim Fak.) Resim-İş Bölümü'nde öğretim üyeliğine başlayan sanatçı, ölümünden önce kısa bir süre Seçilmiş Hikâyeler ve Dost adlı dergilere yazılar yazıp, desenler çizmiştir.

Akal, 1953'te Yapı ve Kredi Bankası'nın düzenlediği "Üretim" konulu yarışmada Balıkçılar adlı yapıtıyla ödül almış, 1960 Devlet Resim ve Heykel Sergisi'nde de Dadaloğlu ile mansiyon kazanmıştır.

Z. Rona, Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder