Sözlük

Sanatçılar

Sanatçılar

İhsan Cemal Karaburçak





Özgün renkler kullanarak gerçekleştirdiği bozkır ve kent görünümleriyle tanınan ressam.
PTT Mekteb-i Aliyesi’nde eğitim gördükten sonra PTT kuruluşlarında çeşitli görevlerde bulundu. 1930’da Paris’e giderek bir süre Ecole Universelle’de resim derslerine devam etti. 1933’te muhabir olarak Anadolu Ajansı’nda çalışmaya başladı; 1944’te bu kuruluşun Bükreş temsilciliğini yaptı. 1949’dan sonra bütünüyle resme yöneldi.

1961-65 arasında Lütfü Günay, Turan Erol, İsmail Altınok ve Cemal Bingöl’le birlikte kurduğu Siyah Kalem grubunun sergilerine katıldı. 1968’deki 29. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde “Soyut Peyzaj” adlı yapıtıyla ikincilik ödülünü kazandı.

1950’lerde, sanat yaşamının başlarında kullandığı parlak renklerden uzaklaştı, özellikle mavi, toprak kırmızısı ve morun donuk tonlarını yeğleyerek özenli bir fırça işçiliği geliştirdi. Lirik-soyut bir anlayışla çalışırken, 1950’lerin sonlarına doğru dışavurumcu ve yan-soyut anlayışları birleştirme ye yöneldi, doğayı geleneksel halk sanatın dan kaynaklanan nakışsı lekeler halinde ve Miro’yu anımsatan bir biçimde tuvale yansıttı. 1960’larda ise Alman dışavurumculuğunu anımsatan manzaralar yaptı. A.B.
http://www.karaburcak.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder