Sözlük

Sanatçılar

Sanatçılar

Muhittin Sabati


Resim ve heykel sanatında özgün üslubuyla önemli eserler veren Muhittin Sebati de, Hale Asaf gibi Türk resim sanatının erken kayıplarından biridir.

Almanya’da 1901 yılında doğan, Darüşşafaka’da eğitim gören Muhittin Sebati, bir yandan memuriyet görevini sürdürürken bir yandan da Sanayii Nefise Mektebi’nin resim atölyelerine misafir öğrenci olarak katıldı.

1924 yılında açılan Avrupa sınavına kazanarak Paris’te Julian Akademisi’nde, Paul Albert Laurens atölyesinde çalıştı. Bu arada Tezyini Sanatlar Okulu Heykel Bölümü’ne de devam ediyordu; bu yıllarda adı geçen okulun heykel bölümü büyük ödülünü kazanacaktı.

1928 yılında yurda dönen Sebati, Müstakiller’in Ankara Etnografya Müzesi sergisine katıldı. Söz konusu olan bu sergide yer alan eserleri, özellikle dinamik bir atmosferle çevrelenen hareketli kent görüntüleri ve natürmortları ilgi çekti.


Ankara kentinin o yıllardaki görünümünü belgeleyen manzara resimlerinde, doğayı, evleri, sokakları ve insanları saran sert kuru rüzgârı seyredenin içini ürperten bir duyarlılıkla hissedilir.


Sebati’nin eserlerinde nesnel değerlerin hacimsel özellikleri, mekan ve kompozisyon anlayışı ilk bakışta öne çıkar. Koyu renk lekeleri arasında berrak görünümleri, nesnel değerleriyle bir anda belirgin-leşen meyveler çekici renk değerleriyle tabaktan çevreye dağılırken, su dolu bir bardak, kompozisyonu duna bir anla tımda toplar. Kompozisyona katılan bütün nesneler öznel bir yorumla geometrik biçim bozulmalanna dönüşür. Muhittin Sebati’nin tüm resimleri, siyahın egemen olduğu duygulu bir uyum içinde düşsel görünümlere ulaşmaktadır.

Muhittin Sebati 1929’da Müstakiller’in kurucu üyeleri arasında yer aldı ve birliğin ilk başkanı oldu. 1928 yılında Ankara Erkek Lisesi resim öğretmeni olarak görevlendirilen Sebati, 1931 yılında zafiyet geçirdi ve tedavi için İstanbul’da Eyüp ortaokuluna atandı. 1932 yılında vefat eden sanatçının kısa yaşamı içinde yaptığı e serlerinin nerede ve kimin elinde olduğu bilinmemektedir. Müzelerimizde bulunan çok az sayıdaki resmi onun sanat gücünü kanıtlamaya yeter. Heykel çalışmaları hakkında ancak kitaplarda yer alan bir kompozisyonun fotoğrafı eldedir; bu fotoğraftan bir sonuca varmak da mümkün değildir.

Muhittin Sebati şanssızlıklarla dolu kısa yaşamını resim sanatına adamış ve Türk resim sanatına az sayıda ama güçlü eserler kazandırmıştır. T.L.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder