Sözlük

Sanatçılar

Sanatçılar

Rahmi Aksungur


Yapıtlarındaki anlatıma uygun olarak çeşitli malzemeler kullanan sanatçı, heykellerinin yanı sıra anıt-heykelleriyle de tanınır.
Sanat eğitimini 1973–79 arasında İstanbul, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (b. M. S. Ü.) Heykel Bölümü'nde Şadi Çalık, Hüseyin Gezer, Tamer Başoğlu ve Ali Teoman Germaner'in atölyelerinde yapmış, mezun olduktan sonra aynı kurumda asistan olarak göreve başlamıştır. 1989'da Heykeltıraşlar Derneği'nin kurucuları arasında yer alan sanatçı 1990'da da Cumhurbaşkanlığı Binası Sanat Eserleri Tespit Komisyonu'nda görev almıştır.
Tunç, demir, ahşap, mermer ya da silikon gibi çeşitli malzemelerle çalışan Aksungur'un yapıtlarında ifade açısından bir bütünlük söz konusudur; boyut farklılığı bu bütünlüğü etkilemez, Negatif-pozitif kütle ve mekan ilişkilerinin etkileşimi, malzemenin üslupsal olanakları ve kütledeki yoğun enerji ve gerilimlerin yarattığı bir iç dinamizm sezilir. Sanatçının heykel-anıt çalışmaları arasında her birini Birincilik Ödülü'nü kazandığı yarışmalar sonucunda gerçekleştirdiği Erdek Atatürk Anıtı (1982), Tuzla Deniz Harp Okulu Türk Denizciliği Anıt Heykeli (1984) ve Ankara T. B. M. M. Egemenlik Anıt Heykeli (1986) bulunmaktadır Aksungur ayrıca 1986'da Hüseyin Gezer'le birlikte Fatih Anıtı Yarışması ile Milli Savunma Bakanlığı Devlet Mezarlığı Plastik Elemanları Yarışması'nda üç heykeli ile, 1990'da da Kıbrıs Karaoğlan Şehitliği Anıt Heykel Yarışması'nda Birincilik ödüllerini almış; 1977'de İstanbul Sanat Bayramı Yeni Eğilimler Sergisi ve 1986 Mimar Sinan Anıtı Yarışması'nda İkincilik ödüllerini, 1987'de de Ruhi Su Mezar Anıtı Yarışması'nda Gümüş Madalya'yı kazanmıştır. Z. Rona




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder