Sözlük

Sanatçılar

Sanatçılar

Tomur Atagök



Dışavurumcu bir yaklaşımla gerçekleştirdiği büyük boyutlu yarı-soyut/yan-figüratif resimleriyle tanınan ressam. ABD'de eğitim gördüğü yıllarda dönemin birçok genç sanatçısı gibi o da Hans Hofmann'm soyut-dışavurumcu çalışmalarından etkilendi.

ABD'de Oklahoma Eyalet Üniversitesi'nde ve California Üniversitesi'nde (Berkeley) sanat eğitimi gördü. 1973'te Türkiye'ye döndü, bir süre Robert Lisesi'nde resim ve sanat tarihi dersleri verdi, 1980-84 arasında İstanbul Resim ve Heykel Müzesi müdür yardımcılığı görevinde bulundu, 1981'de Mimar Sinan Üniversitesi'nde müzecilik üzerine "yeterlik" çalışmasını tamamladı, 1985'te Yıldız Üniversitesi'nde Müzecilik Anabilim Dalı'nı kurdu. Atagök 1983'te Günümüz Sanatçıları 4. İstanbul Sergisi'nde basan ödülü, Yeni Eğilimler Sergisi'nde Gümüş Madalya, 1985'te TBMM "Milli Egemenlik" yarışmasında ikincilik ödülü aldı; 1988'de Ankara Sanat Kurumu tarafından resim dalında yılın sanatçısı seçildi.

Anadolu tanrıçalarından, Madonna gibi günümüz idollerine kadar "kadın" kimliğinin çeşitli yönlerini irdeleyen Atagök, bu süreci yan-soyut figürler, beden parçaları ya da "omurga" gibi simgelerle işlemiştir. Sanatçı daha 1970'lerde parlak ve mat yüzeylerin karşıtlığına ilgi duymuş, bu etkiyi önceleri parlak renkli kâğıtlar ve yaldız boyalarla elde ederken, 1980'lerde resim zemini olarak kullandığı alüminyum ve çelik levhalarla yakaladı. Figürleri bazen doğrudan çıplak metal yüzeye, gri-maviler, pembeler, eflatunlar, siklamen ve tonlarıyla boyadı, bazen de boyanmış metal zeminde figürü çıplak metal olarak bıraktı. Sanatçının çalışmalarında irdelediği bir başka olgu da mekândır. Yansıtıcı parlak resim yüzeyindeki imgeler ile dışarıdan yansıyan gerçek imgeler birbirine kanşmca, resimsel sınırlar aşılır ve sanat ile gerçek yaşam iç içe geçer.

Atagök büyük boyutlu resimlerinin yanı sıra, 1994 ve 1997'de kadının kimlik sorunlarını kendi yaşamı bağlamında çözümlemeye çalıştığı bir dizi otobiyografik çalışma da gerçekleştirmiş, bu yapıtlarında fotoğraf, buluntu nesneler gibi çok farklı malzemeleri bir arada kullanmıştır. A.B.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder