Sözlük

Sanatçılar

Sanatçılar

Wfren, Christopher

Christopher Wren  (1632-1723)
Charles’ın idamı yüzünden Londra’daki Whitehall sarayının planından ancak Banqueting-House bölümü uygulanabilmişti. Ve dünya nimetlerine önem vermeyen Puritanlar’ın zamanında da sanat eseri yapılmamıştı. İlk kez II. Charles’in l660’da idarenin başına geri dönmesiyle sanat hayatı yeniden canlanmıştı. Ve Christopher Wren, özellikle 1666 yılında, Londra’da 89 kilise ve 13200 ev yandığı zaman, büyük mimarlık görevleri yüklenmişti.

Wren’in Londra için yaptığı plan uygulanamamış, ancak Londra’ya son derece değişik buluşların yer aldığı 53 kilise inşa etmişti. Ayrıca St. Paul Katedrali’ni (1675-1710) dünyanın en büyük kiliselerinden biri olarak inşa etmişti.


Bu yapı, geleneksel bir Gotik bazilikası anlamında yapıldı. Transept karesi üzerine de bir kubbe getirildi. Ancak bu kubbe, St. Peter (Roma) kubbesi gibi değil, bir yarım küre biçimindedir. Esas bazilika bölümü kısalmış, kor büyümüş, pencereler gelişmiştir. Kubbenin üzerindeki aydınlık feneri ve cephenin yanlarındaki sütunlu, acayip, karışık üsluplu iki kule, plasterler, yunani üçgen alınlıklar, bu yapının Olgun-Barok özellikleri taşıdığını göstermekte fakat İtalya’da gelişen barok’a benzememektedir. Burada, İngiliz soğuk kanlılığının, İtalyan heyecanını tasvip etmediği anlaşılıyor. Esasen Wren, İtalya’ya gitmemiş, Fransa’da yetişmişti. Ve orada, soğuk ve vazıh çizgileri olan klassisizmayı benimsemişti. Fransız yapıları yanında, matematik öğrenimi de yapmıştı. Esasen İngiltere’ye döndükten sonra, mimar olarak çalışmadan önce, Oxford üniversitesinde Newton’un yanında astronomi dersi veriyordu. Wren’in matematikçi gücü, St. Paul Kilisesi’nde ve diğer binalarında görülür. Wren, birçok sivil yapı da inşa etti. Adnan Turani, Dünya Sanat Tarihi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder