Sözlük

Sanatçılar

Sanatçılar

Zurbaran, Francisco de

Francisco de Zurbaran (1598-1664)
Son derece dindar olan Seville’li Francisco de Zurbaran güney-batıdaki küçük kilise ve manastırlar için çok sayıda dini konulu eser yapmıştır. Ağırbaşlı ve vazıh renklerle boyadığı, vakur ve masif sertliği olan figürlerin yer aldığı eserlerinde mistisizmi realizmle mükemmel surette birleştirerek Karşı Reformasyon teorilerine hizmet etmeyi amaçlamıştı.


Barok üslubu Madrid’e gittiği zaman tanıdı. Acı gerçekçilikle vahşi taassubu bir arada bulduğumuz ve Çoğu Assisi’li Aziz Francis’in hayatıyla ilgili olan resimlerinde bir adamı kendi benliğinden tamamen vazgeçmeye sevkedecek kadar kuvvetli iç duygularını işleyen konuları tekrar tekrar ele almıştır. Aziz Francis’in Meditasyonu’nda (1639, National Gallery, Londra) azizin ruhi durumunu ve Allah’la karşılıklı ateşli konuşmasını resmin gerçek konusu olarak seçmiştir.

Resme hakim olan kahverenginin yanında mistik havayı dağıtacak hiçbir renge yer verilmemiştir. Aziz Hugh’un Mucizesi (c. 1633, Museo Provincial de Bellas Artes, Seville) sahnesinde ise renkler serin ve vazıhtır, hava şeffaftır. Sarih, dik ve yatay hatların hakim olduğu sahnede bir manastırın yemekhanesinde masanın bir tarafına dizilmiş din adamları, karşı tarafta onlara hizmet eden bir çocuk vardır. Getirdiği yasak yiyecek, et henüz masanın üzerin dedir. O sırada içeri aziz girer ve dokunmasıyla yasak yiyeceği, eti küle çevirir. Azizin elini ete sürerek mucizesini meydana getirdiği an ele alınmakla beraber orada bulunanların ne duruşlarında ne de yüz ifadelerinde mucizeyi izleyen hayret dolu ifade yoktur.

Zurbaran’ın 1656-1660 larda yapmış olduğu Aziz Fransizkus (Afte Pjnakothek, Münih) tab azizi bulutlu gökyüzü fond önünde görürüz. Aziz garip bir ışıkla aydınlanmış olduğu için kuvvetli bir mistik hava kazanmıştır. Işığın kullanılışında, bütün İspanyol resmindeki gibi Caravaggio’nun kuvvetli tesiri görülür. Suni ışık altında resme ifade kazandırılması İspanyol Barok resminin en önemli özelliklerindendir. Nurhan Atasoy, Avrupa Sanatı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder